MILYEN AZ INTELLIGENS LABORATÓRIUMI MUNKA JÖVŐJE?

LABORATORY 4.0

Munkakörnyezetünk folyamatosan változik, eltávolodik az analóg folyamatoktól a digitalizáció felé. Ugyanez vonatkozik a laboratóriumi rendszerekre is. Különösen a növekedésorientált laboratóriumok törekednek folyamatosan struktúráik optimalizálására és korszerűsítésére a rugalmasabb és hatékonyabb munkavégzés érdekében. Ehhez korszerű berendezésekre van szükség – érkezik a Smartlab, az okos laboratórium.

Az intelligens laboratóriumi eszközök az innováció mozgatórugói a jövő laboratóriumában

A laboratóriumi folyamatok egyre bonyolultabbá válnak. Az automatizálási megoldások ma már elengedhetetlenek, ezért szükségessé válik a kézi munkafolyamatok automatizált folyamatokká történő átalakítása és integrálása a meglévő laboratóriumi információkezelő rendszerekbe (LIMS). Az intelligens laboratóriumi rendszerek és az egyéni hálózatok, valamint a laboratórium hosszú távú integrálása a vállalati struktúrába nemcsak növeli a rugalmasságot, hanem jelentős hatást gyakorol a vállalat gazdasági hatékonyságára is.

A laboratóriumi folyamatok digitalizálása – Mit jelent mindez?

A jövő laboratóriumában a laboratóriumi rendszerek korlátozás nélkül kell, hogy kommunikáljanak egymással. Az intelligens funkciókkal rendelkező, hálózatra képes laboratóriumi eszközök száma gyorsan növekszik. A cél az, hogy az adatok folyamatosan rendelkezésre álljanak a különféle rugalmas funkciók megvalósításához a felügyelt tesztelési folyamatokon keresztül. A Laboratory 4.0 valósággá válik.

Mennyire kell intelligensnek lennie egy laboratóriumnak?

A Smartlab egy új korszakot képvisel a laboratóriumi munkában. De feltétlenül szükséges-e korszerűsíteni az összes laboratóriumi technológiát? És mennyire kell ennek átfogónak lennie? Lényegében kétféle laboratórium létezik: az akadémiai kutatólaboratórium és az ipari kutatási vagy minőségbiztosítási laboratórium. Az akadémiai kutatólaboratóriumokban dolgozó szakemberek kevésbé látják szükségét a laboratóriumi automatizálásnak. Olyan alkalmazásokkal dolgoznak, amelyek gyakran nem szabványosítottak vagy ismétlődőek. Az ipari rutin és az analitikai laboratóriumok követelményei viszont teljesen mások. Itt nem a rugalmasságon van a hangsúly, hanem a megbízhatóságon, az áteresztőképességen és a hibák megelőzésén. Ehhez automatizált mintakezelésre és az adatok teljesen automatizált dokumentálására van szükség. Az egyes műszerek adatokat és mintákat cserélnek egymással; ilyen típusú laboratóriumi munkákhoz nincs szükség kézi beavatkozásra. A szabványosított interfészek lehetővé teszik a laboratóriumok központosításának és decentralizálásának egyesítését.

A laboratórium, amely önmagáról gondoskodik – Mit jelent ez a felszerelés szempontjából?

A Laboratory 4.0 forradalmasítja a laboratóriumi világot. A miniatürizálás és az automatizálás mellett a jövő laboratóriumának más szempontjai is vannak: A laboratóriumi hely optimális kihasználása, alacsonyabb működési költségek, valamint fokozott rugalmasság és mobilitás. Mivel minden négyzetcentiméter értékes, a berendezés számára mindig biztosítani kell az optimális térszervezést. A laboratóriumi székeknek, a laboratóriumi állóeszközöknek és a laboratóriumi ülőkéknek kompakt kialakításúaknak és mindig könnyen tárolhatóknak kell lenniük a helypazarlás elkerülése érdekében. Azok, akik hosszú távú megoldást keresnek a jövő laboratóriumai számára, fontos, hogy kikérjék a szakvéleményét az ilyen bútorokkal és berendezésekkel foglalkozó cégnek. A Bimos laboratóriumi szék portfoliója minden igényhez megfelelő megoldást kínál – a magasan specializált professzionális higiéniai Labstertől kezdve, a kényelmes Neonon át a sokoldalú Labsit-ig. Magas minőségű laboratóriumi tervezéshez, különösen szűkös költségvetéshez is.

INSPIRATE Kft.